Posts

Comeback

Hujan turun agak lebat. ok. memang lebat jugak sebenarnya. sebab dia yang sedang duduk menunggu di hentian bas berbumbung separuh ni sudah hampir lencun dek terkena tempias hujan yang turun tanpa henti sejak tadi. degil nak tunggu jugak kan?basah pun tak pe.
telefon bimbit dari poket baju kurung bergetar perlahan.
Sorry I ada hal. tak sempat nak jumpa you. tak payah tunggu k? 
Selepas tiga jam?
Selepas dia basah kuyup lencun mandi hujan gini?
Kfine.
Bangun dan jalan perlahan-lahan. It's okay. Dah biasa dah kan? Walaupun waktu tu air hujan yang turun membasahi muka tu sama bercampur dengan air mata yang turut sama lebat turunnya.
"Tak elok main hujan. Nanti demam."
Eh?
Belum sempat menoleh, shower hujan tadi berhenti sudah. berganti dengan sekaki payung biru yang elok berada di atas kepala.
"Jom, saya hantar balik."
"Macam mana tahu orang kat sini?"
"Heh. adalaaa.."
"Spy orang eh?"
"Ha la. cuba check ada camera dekat badan awak…

cermin

sedang di hospital menunggu giliran jumpa doktor.datang sorang ayah dan anaknya.
si ayah dalam usia pertengahan mungkin, bertongkat. si anak dalam belasan tahun.
sejak mula dia duduk di sebelah aku tadi, tidak dapat tidak telinga ini mendengar bual bicara si ayah.
bercerita pada anaknya tentang waktu kecil, cerita tentang masa depan, kemudian sekejap2 dia bertanya,
"lapar tak?" "nak minum tak?"
bilamana anaknya diam dan menggeleng tak mahu dia sambung cerita lagi, aku rasa ceritanya lebih pada mahu mengisi masa kosong,  agar kurang rasa sakit si anak, agar tidak rasa terlalu lama menunggu giliran.
dan sekejap kemudian dia bertanya lagi.
" lama lagi ni, abah naik carikan kopi ke teh nak?" "nak kuih? sambil tunggu boleh minum2. nanti tak lapar."
dan dia bangun. ke kedai mungkin.
aku jarakkan sedikit tempat duduk. keluarkan tisu.
sungguh.
drama ini buat aku nampak abah. kasihnya, prihatinnya, sayangnya.
Allah, tak terbalas walau dengan segunung intan.
dan aku percaya, sang hero…

tentang aku~

dulu aku pernah gemuk.
gemuk yang kalau aku tunjuk gambar mesti korang akan jatuh rahang jugakla.
masa tu punyalah down.
mana tak. 
time remaja baru nak up. 
mesti la nak slim2 cecantik comey pastu ramai peminat.
dulu aku jugak selalu doa. 
nak kurus pipih melayang. nak buang pipi tembam semua tu.
masa berlalu. 
ya. allah makbul doa aku. 
nak kurus.
tapi masa tu rasa tak cukup lagi.
pipi still bam2.
aku doa lagi biar cengkung sket.
allah makbul jugak.
tapi semua tu datang dengan pakej.
pakej masa aku sakit.
keluar masuk hospital
hilang habis segala lemak2 degil dan tak degil.
tinggallah macam apa ada sekarang ni.

dan sekarang aku doa pula.
nak berisi balik.
nak gemuk sikit pun jadilah.

nampak tak manusia.

allah. 

terima kasih kerana mengilhamkan kesedaran ini pada aku.

cukup dah dengan apa yang ada ini.

kita sibuk nak kurus. nak gemuk.

ada orang tak ada tangan kaki.

hidup ini allah dah atur cantik2.
tak adanya kita dapat semua sempurna.

bersyukurlah.

sebelum dia tarik segala apa yg dia pinjamkan :')

Ramadhan Kareem.

Image
Pejam celik tak terasa dah tiba bulan yang dinanti seluruh umat islam. sebak. 
Kerdilnya diri Banyaknya khilaf.
Terima kasih Ya Rabb atas kesempatan yang masih diberi.
Moga sama2 kita perbaiki diri. Moga sama2 dpt mengumpul pahala dan amal. :')

Dan moga istiqomah sampai bila2.  Ameen. :')

over the sea

Image
Be apart,  Far away.. No matter what...
stay still, stay strong. :')

Selamat menjalankan amanah mendidik anak bangsa walau jauh di pedalaman sana. May Allah ease your way.

KEJU

“Awak tak penat, tunggu saya hari-hari dekat sini?” “Kenapa saya kena penat?” “Kan lebih baik awak pergi kerja terus, dari awak hantar saya tiap-tiap pagi lepastu pusing balik, rushing nak pergi kerja pulak.”
Senyap.
“Hmm, awak pernah tengok pelangi?” “Mestilah pernah.” “Awak rasa apa kalau tengok pelangi?” “Emm, happy. Sebab bukan selalu boleh nampak.” “Cantik kan? Sekali tengok rasa tak nak lepas.”
Angguk.
“Awak pelangi tu.”
Senyap.
“Sebab tu saya kena jumpa awak hari-hari.”

HAHAHAHAHA.CHEESY.KBAI.

Kesayangan :')

Image
Dah ada baby baru. terubat sikit kesedihan lepas kehilangan Chokie & Blackie :')



Hi. nama kite Ice!  Ice sempena mata dia yang sejuk membiru seperti ais kutub utara. hewww~

Ice ni dapat dari kak Marina Dawood. dia resque Ice dan tanya sesiapa yang berminat nak adopt. kebetulan ternampak la gambar dia naik dekat home. thanks to kak yah jugak! hehe. Hari Ahad 6.4.2013 Ice sampai dekat rumah. Dan bermulalah pengembaraan Ice dekat tempat baru dengan mummy baru. hee ^^

Nampak je macam innesenn. tapi............  mummy je tau lasaknye macam mana. =__='

Kuat main... kuat makan. makan nak ayam je. bagi biskut kucing memang die bolayan. mengadaaa. @__@

Jenis main landing sesedap rasa die je. katil mummy ke katil orang ke asal die rase best. lelap!  naseb baik aunty2 die sporting. thanks roomie!

Dah ada baby ni. kena jadi rajin lebih dari biasa. bangun pagi, kemas tempat dia, bagi makan, main dengan dia. haha. tapi tak kesahla. yang penting sejak Ice ada ni. life jadi ceria je. kala…